You are currently viewing קבלת החלטות
קבלת החלטות

קבלת החלטות

מהו המנגנון בו אנו משתמשים בקבלת החלטות?

איך אנו מבצעים פעולות כגון נהיגה או מילוי התפקיד שלנו בעבודה?

כיצד אנו בוחרים את התשובה הנכונה בתשבץ? או את המהלך הבא במשחק או בחיים?

לצורך קבלת החלטות אנו נעזרים במאגר המידע העצום שלנו, אותו אנו מכנים 'מיינד'.

המיינד הוא ידידו הטוב ביותר של האדם. הוא זה שמלווה אותנו בכל רגע ואיתו אנו מתייעצים בכל דבר. המיינד הוא מנגנון משוכלל שבאמצעותו אנו מקבלים החלטות.

בחרנו להשתמש במילה 'מיינד' שהיא כיתוב בעברית של המילה האנגלית, Mind. ניתן גם להשתמש בעברית במילים 'תודעה' או 'שכל' אך למילים אלה משמעויות משלהן בשפה העברית, ולכן העדפנו להשתמש במילה 'מיינד' כפי שמופיעה בספרים שלנו בשפה האנגלית.

 

איסוף של רישומים במיינד

המיינד שלנו מורכב מאינסוף רישומים שאנו מפיקים וצוברים בכל רגע בחיים. מידע זה הוא תמונות רב-מימדיות של כל מה שאנו חווים או מתרחש סביבנו. הרישומים שבמיינד הם תעתיקים מדוייקים של כל אחד מהקלטים שאנו סופגים באמצעות החושים שלנו. ניתן לכנות רישומים אלה גם קלטים.

מסלול הזמן

המיינד שלנו מתייק את הקלטים לפי הסדר בו ספגנו אותם. אנו מייצרים כעשרים-וחמישה קלטים בשנייה המסודרים באופן מדויק לפי רצף הזמן בו הקלטים נוצרו, וכך נבנה מסלול הזמן האישי שלנו. זהו המיינד שלנו, הזיכרון שלנו אשר מכיל את כל מהלך חיינו, כל דבר שאי-פעם קרה לנו או התרחש בסביבתנו, כל דבר שראינו, שמענו, חשבנו, הרגשנו, מיששנו או הרחנו.

כל אירוע שחווינו, כל רגע מחיינו מוקלט על-גבי מסלול הזמן. בעוד שבסרט קולנוע ישנם שני חושים – תמונות (וידיאו) וקול (אודיו) – הרי שהקלטים שאנו שומרים על-גבי מסלול הזמן שלנו כוללים עשרות חושים – תמונות, צלילים, ריחות, מישוש, תחושת חום/קור, לחץ, מחשבות, רגשות, כאבים, תגובות גופניות ועוד.

לדוגמה, עצמו את עיניכם וחשבו על ארוחת הבוקר שלכם. האם אתם יכולים לראות את החביתה שאכלתם? להריח את הקפה? לשמוע את זרם המים כשאתם שוטפים כלים? לטעום את הגבינה? להרגיש בידיכם את המזלג?

מתברר שאנו אוגרים כמות אינסופית של מידע אשר משמש אותנו לצורך קבלת החלטות עתידיות. את ארוחת הבוקר של מחר נבחר בהתאם למה שהיה טעים אתמול או בדומה לארוחה שסבתא הכינה כשהיינו ילדים קטנים.

 

אחסון ושליפה של מידע במיינד לצורך קבלת החלטות

אנו למדים שאירועים נעימים או נסבלים, אותם האדם יכול לחוות בנוחות, הוא קולט ואוגר במיינד שלו. הם נמצאים במקום נוח לשליפה כך שמידע זה ישמש אותו לצורך קבלת החלטות בעתיד. האדם שולט במיינד זה, משתמש בו במודע ולפי רצונו לקבלת החלטות, ולכן אנו נכנה אותו המיינד המודע או המיינד הרצוני. המיינד הרצוני פועל במודע ולפי הרצון של האדם ותחת שליטתו.

מנגנון הפעולה של המיינד הרצוני

כשאנו מבצעים משימה בעבודה, אנו משתמש בידע שרכשנו בלימודים או במטלות קודמות הדומות למשימה הנוכחית. יש לנו היכולת להשתמש במידע שבמיינד שלנו כדי למיין נתונים וקלטים לדומים ולשונים.

בזמן שאנחנו מנתחים בעיה בהווה ומחפשים פתרון מיטבי, אנו שולפים באופן מיידי נתונים מהמיינד שלנו ובודקים מהו נתון דומה שיסייע בידינו לפתור את הבעיה העכשווית ומהו נתון שונה שאין לנו צורך בו לפתרון הבעיה.

כאשר בנהיגה במכונית נדלקת מולנו מנורה גדולה ואדומה, אנו יודעים לעצור. יש לנו קלטים רבים במיינד שאומרים לנו שמול רמזור אדום יש לעצור. כשאנו רוצים חלב לקפה אנו יודעים לגשת לסופר השכונתי ושם אנו יודעים להבחין בין המעברים של בשרים, חומרי ניקוי, ירקות ומוצרי חלב.

אנחנו כל הזמן ממיינים נתונים, משתמשים במה שקשור למצב מולנו (נתונים דומים) ודוחים נתונים שלא שייכים למצב בהווה (נתונים שונים) שכן הם לא רלוונטיים.

אנו לומדים ואוגרים מידע חדש כדי לקבל החלטות נכונות לעתיד לבוא. אנחנו מאזינים בערב לתחזית מזג האוויר כדי לקבל החלטה כיצד להלביש את הילדים מחר לבית-ספר. אנו משתתפים בכנס מקצועי כדי להתעדכן בשיטות המתקדמות ביותר לעבודתנו. אנחנו קוראים סקירות על כל מוצר שקיים ועל כל יעד תיירותי כדי להחליט מה לקנות ולאן לנסוע.

הלימוד המתמיד וקבלת ההחלטות ללא הרף טבועים בטבע האנושי כה עמוק עד כי אנו כלל לא שמים לב למנגנון הזה של אגירת קלטים ושימוש בהם תוך מיונם לדומה ושונה.

המיינד הרצוני הוא מכונה מושלמת אשר תמיד מאפשרת לנו לקבל החלטות נכונות. כן, המיינד הרצוני לעולם אינו שוגה.

 

אחסון ושליפה של נתונים באופן לא מודע

אז מניין נובעות הטעויות שלנו? הטעויות הן תמיד תוצאה של מידע שגוי שקיבלנו ממקור חיצוני או מידע כפוי ממקור פנימי נסתר. המיינד הרצוני הוא מנגנון מושלם ומדויק להפליא, הפועל תמיד ללא תקלות, עד אשר משהו משתבש.

במהלך חיינו אנו חווים גם אירועים לא נעימים, בלתי-נסבלים, אותם אנו לא מסוגלים לחוות בנוחות. אירועים אלה אנו לא קולטים למיינד הרצוני ואין לנו שליטה עליהם. אנו מתייקים אותם לתוך 'התת-מודע', הוא 'המיינד המגיב'.

אותם אירועים אשר אגרנו במיינד במגיב, גורמים לשיבוש בתהליך קבלת ההחלטות שלנו. המיינד המגיב נקרא כך משום שכאשר הוא מזהה סכנה, הוא ישר נכנס לפעולה ומגיב מתחת לסף המודעות שלנו. הוא כופה עלינו מחשבות, תחושות ורגשות. הוא כופה עלינו רעיונות, החלטות והתנהגויות. הוא משבש את תהליך החשיבה שלנו, מפעיל אותנו אוטומטית על בסיס מנגנון של גירוי-תגובה וכך אנו מאבדים שליטה.

 

חשיבות תהליך קבלת החלטות והשפעותיו

משחק החיים בעולם זה מדרבן את האדם לשפר את הישרדותו בסביבתו הנוכחית ואת כל תחומי חייו ללא הרף. האדם פועל ללא לאות להגיע לעוצמה שתאפשר לו להשיג את מטרותיו וליצור עולם טוב יותר על-פי תפיסתו. לשם כך האדם חייב, בכל רגע בחייו, לקבל החלטות הנוגעות ליצירת העתיד. ישנן החלטות 'גדולות' – מה ללמוד ועם מי להתחתן או איזו הצעת עבודה לקבל; ויש החלטות 'קטנות' – מה לאכול, מה ללבוש ולאיזה סרט ללכת.

מהי החלטה טובה? החלטה טובה היא החלטה נכונה, היא החלטה שכאשר נבצע אותה תשתפר איכות ההישרדות שלנו. נרוויח משהו, חומרי או רוחני, נהיה שבעי-רצון, נרגיש סיפוק ונעלה אף אם במעט, בסולם הקיום שלנו. החלטה טובה תורמת לכל תחומי החיים שלנו יותר מאשר גורעת מהם, היא מגבירה במשהו את העוצמה האישית שלנו.

מהי החלטה גרועה? ההיפך מטובה, כמובן. זוהי החלטה שגויה, החלטה אשר מימושה יגרום לנו לירידה כלשהי באיכות חיינו. תזיק לתחומי החיים שלנו יותר מאשר תועיל, תוריד אותנו בסולם הקיום והרגשות.

המיינד הוא הכלי שבאמצעותו אנו מקבלים החלטות. הוא מכונה משוכללת, אך כמו כל מכונה, ראינו שגם הוא עלול להשתבש על-ידי מידע שגוי ממקור חיצוני; או על-ידי מידע כפוי ממקור פנימי נסתר – המיינד המגיב. אז כיצד נוכל למנוע את השיבוש במנגנון קבלת ההחלטות שלנו?

 

שיפור תהליך קבלת החלטות

אנו דואגים לתחזק כל מכונה חיונית שנמצאת בבעלותנו. המכונית הולכת לטיפול כל עשרת אלפים ק"מ ואת הסמארטפון אנו מחליפים בדגם חדש כל שנתיים-שלוש. גם לגופנו אנו דואגים ומטפחים אותו ללא הרף. מקפידים על דיאטה בריאה, נוטלים תוספי תזונה והולכים למכון כושר לבנות שרירים לתפארת.

אם יכולנו לשכלל ולשדרג את כלי קבלת ההחלטות שלנו, היו חיינו משתפרים לאין שיעור.

לו יכולנו להסיר חלודה מכלי זה, לגרז אותו ולהביאו לתפקוד מיטבי ללא חריקות ותקלות, היינו נעשים בעלי עוצמה, גם מאושרים וגם מצליחים.

האם הדבר אפשרי?

 

כתיבת תגובה